Maatschappelijk

Maatschappelijk betrokken

Als accountantskantoor zijn wij maatschappelijk betrokken. Wij willen graag een bijdrage leveren aan een betere samenleving.  Om deze reden ondersteunen wij verschillende initiatieven. Zo sponsoren wij de Roparun, een estafetteloop die als doel heeft geld op te halen voor mensen met kanker. Een andere initiatief dat wij ondersteunen is de stichting Huifbedrijden Hoeksche Waard. Deze stichting heeft als doelstelling het realiseren van het huifbedrijden voor mensen met een handicap. Verder zijn we betrokken bij Sea Ranger Service. Lees meer over deze sociale onderneming in het interview met initiatiefnemer Wietse van der Werf dat je hieronder vindt.

Dankzij Troost kunnen wij ons puur focussen op onze doelstellingen

Mayor_Founder

Wat is Sea Ranger Service?

“Wij zijn ’s werelds eerste internationale maritieme rangerdienst. Wij leiden Rotterdamse werklozen op tot actieve beheerders van nieuwe beschermde natuurgebieden in de Noordzee: de Doggersbank, de Klaverbank en Het Friese Front. Dit zijn zeer voedselrijke gebieden voor zeeflora en -fauna. Jonge veteranen van de Koninklijke Marine leiden deze jongeren op tot volwaardige Sea Rangers tijdens een bootcamp van vijf weken. Daarna gaan ze als één team de zee op. Ons initiatief bestrijdt op deze wijze jeugdwerkloosheid, reïntegreert veteranen en bewaakt en herstelt het zeelandschap.”

Wat houdt dit actieve beheer in?

“We versterken het toezicht. Dit is nodig omdat in deze gebieden, waar ook veel vissen paaien, niet gevist mag worden. Verder bestaan er restricties voor de zeevaart. Een andere taak is het verbeteren van de condities van deze natuurgebieden onder water. Dus wat Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten doen op het land, doen de Sea Rangers op zee.”

Waarom hebben jullie gekozen voor jonge marineveteranen voor het opleidingstraject?

“Ten eerste willen we de publieke perceptie van het woord veteraan veranderen. Het zijn namelijk niet altijd oude heren met een reeks medailles op hun revers. Onze ex-mariniers zijn kerels van eind dertig, begin veertig, die jaren van actieve dienst achter de rug hebben, ook in risicovolle situaties.  Ten tweede zijn marineveteranen de ideale opleiders. Zij hebben enorm veel ervaring op zee en hebben bovendien ze een goede opleiding gehad. Ze krijgen bij ons de kans hun kennis over te dragen op de Sea Rangers. En dat verdienen ze ook echt. Naast dat zij de perfecte opleiders zijn, zijn zij ook operationeel verantwoordelijk op ons schip.”

Een burger initiatief met een omvangrijke economische en sociale groei potentie

Signing_Partners

Wat is dit voor een schip?

“Het is een stalen zeilschip van 25 meter lang, dat we zelf hebben gebouwd. We hebben bewust gekozen voor een zeilschip om de operationele kosten zo laag mogelijk te houden. Daarom vindt de overheid ons initiatief ook interessant. De overheid heeft voor het laten uitvoeren van het actieve beheer een beperkt budget. Door de manier hoe wij het aanpakken is actief beheer nu wel mogelijk.”

Krijgen jullie een subsidie van de overheid?

“Nee, en dat willen we ook helemaal niet. Naar ons idee nodigen subsidies uit tot vrijblijvendheid. En dat past niet bij ons. Wij zien onszelf als een serieuze dienstverlener. De overheid betaalt ons dus gewoon voor de dienstverlening die wij verrichten.”

Wat doet Troost Accountantskantoor voor Sea Ranger Service?

“Troost is een van de ruim veertig bedrijven die ons ondersteunen. Zij verzorgen voor ons de financiële administratie en helpen ons met het stroomlijnen van de interne organisatie. Normaal kost zoiets natuurlijk geld. Omdat Troost dit ons belangeloos aanbiedt, kunnen wij ons puur focussen op onze doelstellingen. En dat is echt geweldig.”

Meer weten?

M.R. (Maurice) Ruivenkamp AA

Accountant, vennoot

MauriceRuivenkamp