Laat uw business floreren

Bedrijfsovername

Verrassingen voorkomen

Als je van plan bent een andere onderneming over te nemen, is het raadzaam ons erbij te betrekken vanaf het begin van het traject. Zo voorkom je dat je voor onaangename verrassingen komt te staan. We willen dan weten wat de synergetische effecten zijn van de overname. Ofwel, wat is de toegevoegde waarde van het over te nemen bedrijf voor je onderneming? Een andere vraag is: wat wil je nu eigenlijk kopen? Alleen de activa en passiva en bijvoorbeeld de klantenkring en de voorraden? Of daarnaast ook de huurovereenkomst van het pand en de afspraken met leveranciers? De vraag is vervolgens of deze onderdelen aantrekkelijk zijn over te nemen.

Aandelen overnemen

Of ben je van plan de aandelen van een bedrijf over te nemen? Aandelen overnemen in plaats van de activa en passiva is veel riskanter. Je neemt dan namelijk alle rechten en verplichtingen over. We moeten dan eerst onderzoeken of er geen ‘lijken in de kast’ zitten. Indien van toepassing kunnen wij je ook adviseren over de waardebepaling van het over te nemen bedrijf.

Bedrijfsovername fiscaal

Naast deze veelal juridische vraagstukken heeft een bedrijfsovername ook een fiscale component. In welke rechtsvorm ga je de onderneming drijven.? Welke belastingen komen erbij kijken? Natuurlijk wil je zo min mogelijk belasting betalen om te kunnen doorgroeien en te kunnen investeren in je bedrijf. Daarbij hoort een goede rechtsvorm met het juiste fiscale regime. Neem je bijvoorbeeld de aandelen van een BVover, of betreft het een overname van activa en passiva. Een wezenlijk verschil met ieder een eigen karakter. Een goed advies bij het begin van je eigen onderneming is dan ook onontbeerlijk.

Zelf overgenomen worden

Wat ook kan is dat een andere onderneming jouw bedrijf wil overnemen. Dit is in de regel eenvoudiger. De vraag voor jou is of het aanbod en de voorwaarden van een overname interessant zijn. Op dat moment komt een waardebepaling vaststellen van je eigen onderneming aan de orde. Een richtlijn hiervoor heb je nodig tijdens de onderhandelingen met de potentiële koper. Wat tevens speelt tijdens dit proces is estate planning. Ofwel, hoe wil je jouw leven inrichten na een eventuele overname van je onderneming? Dit is onder meer afhankelijk van je leeftijd en ambities. Het is daarmee een integraal onderdeel van je onderzoek of een bedrijfsovername voor jou aantrekkelijk is of niet.

Bekijk ook eens

Waardebepaling

Herstructurering

belastingadvies

Belastingadvies

Estate planning

Meer weten?

R. (Ronald) Troost AA

Accountant, vennoot

RonaldTroost