Bij alles wat je onderneemt is er een fiscale component. Bij het runnen van je onderneming betaal je omzetbelasting (btw) over de omzet en ontvang je omzetbelasting (btw) over de kosten. Verder betaal je loonbelasting over de salarissen van medewerkers. In specifieke gevallen zoals een herstructurering, een bedrijfsovername, een bedrijfsopvolging of een juridische splitsing komen belastingzaken eveneens om de hoek kijken. Wij adviseren je dan hoe je dit fiscaaltechnisch het beste kunt doen. Bijvoorbeeld hoe je vrijstellingen legitiem benut. Indien nodig vragen we vooraf aan de Belastingdienst toestemming voor de gekozen oplossing. Zo zorgen wij ervoor dat het gehele proces zonder fiscale problemen verloopt. Om dezelfde reden screenen wij eens in de zoveel tijd je onderneming op fiscale onderwerpen. Zo weten we tijdig of bepaalde fiscale kwesties voor jouw onderneming gaan gelden. We kunnen dan samen met jou direct hierop inspelen.
Is de rechtsvorm van je onderneming een eenmanszaak of een vennootschap onder firma (vof)? Of ben je een zzp’er? Voor de Belastingdienst ben je dan een IB-ondernemer. Dit betekent dat je over je ondernemersinkomsten inkomstenbelasting moet betalen. Afhankelijk van de verwachte winst uit onderneming stellen we samen met jou een prognose op van de te betalen inkomstenbelasting. En of je rechtsvorm nog past bij de activiteiten die je ontplooit. Zo zorgen we ervoor dat je als ondernemer nooit voor vervelende verrassingen komt te staan.
P.H. (Peter) van der Zwart
directeur Autorijschool P.H. van der Zwart
Is de rechtsvorm van je onderneming een besloten vennootschap (BV)? Dan betaal je vennootschapsbelasting over de inkomsten van de onderneming. Verder betaal je loonbelasting over het salaris dat je hebt uit je onderneming. Over de reserves in je BV moet je verder dividendbelasting betalen op het moment dat je het dividend uit de BV onttrekt. In plaats van dividend uitkeren kun je de reserves ook gebruiken voor het doen van investeringen. Je voelt al aan dat de keuzes die je hierin kunt maken legio zijn. Dit is vooral afhankelijk van je doelstellingen als ondernemer. Wil je verder groeien en zijn er kansen in de markt of zijn je bedrijfsmiddelen verouderd? Dan is investeren mogelijk een goede optie. Wil je jezelf dividend uitkeren? Dan is de vraag wanneer je dat het beste kunt doen. En dat is dan weer afhankelijk van de persoonlijke doelstellingen die je hebt in combinatie met een zo optimaal mogelijke belastingdruk. Een goed gesprek met ons over estate planning schept ongetwijfeld duidelijkheid over de koers die je wilt varen.
Een bedrijfsopvolging zet je bij voorkeur enkele jaren voor de overname in werking. In die jaren zorg je ervoor dat je de onderneming ‘gereed’ maakt voor de overdracht. Bij overdracht aan familie of werknemers kun je fiscaal veelal onder voorwaarden gebruikmaken van de Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). Voordeel hiervan is dat bij de overdracht fiscaal niet afgerekend hoeft te worden. Ook bij overdrachten waarbij de BOR niet toepasbaar is bestaan er mogelijkheden de fiscale druk te beperken. Wij hebben de expertise en ervaring in huis om het gehele proces van bedrijfsopvolging vloeiend te laten verlopen.